4 tips voor een betere dataveiligheid binnen je bedrijf

4 tips voor een betere dataveiligheid binnen je bedrijf

Veel bedrijven doen nog te weinig aan dataveiligheid, terwijl het wel heel belangrijk is. Je wil dat belangrijke data in handen blijft van je eigen bedrijf, en dat het niet in verkeerde handen terecht komt. Deze datalekken vormen risico’s voor je onderneming en kunnen reputatieschade met zich meebrengen. En als klanten je niet meer vertrouwen, kan dat blijvende schade opleveren. Reden genoeg dus om wat extra aandacht te besteden aan de dataveiligheid binnen je onderneming!

Communiceer maatregelen voor dataveiligheid aan je werknemers

Dataveiligheid is niet alleen de verantwoording van de IT-afdeling, maar van al je medewerkers. En daarom is het belangrijk om al je medewerkers hier ook van op de hoogte te stellen. Train ze om zorgvuldig te handelen en maak ze bewust van de risico’s die er zijn. Bewustzijn creëren is dus de eerste stap, waarna je werknemers moeten leren hoe ze veiliger om kunnen gaan met data. Het kan slim zijn om hier een professional voor in te schakelen. Er moet bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan sterke wachtwoorden, herkennen van phishingmails en extra maatregelen bij werken op een andere plek dan kantoor. Cybercriminelen hebben namelijk maar heel kort de tijd nodig om een zwak wachtwoord te kraken.

Back-ups maken

Ook is het slim om regelmatig back-ups te maken van je data. Dit kun je doen op externe harde schijven en servers, maar ook in de cloud zijn er genoeg mogelijkheden voor back-ups. Als er een technisch incident plaatsvindt, heb je in ieder geval je data nog. Daarbij heeft opslag in de cloud als bijkomend voordeel dat je altijd en overal bij je bestanden kunt. Vanaf allerlei apparaten kun je deze openen en bewerken. 

UPS noodstroom

Met behulp van UPS noodstroom kun je ervoor zorgen dat computers en andere apparaten voor korte tijd blijven werken bij stroomuitval. Stroomuitval kan verlies van gegevens opleveren, en dat kan weer verstrekkende gevolgen hebben. Als je kiest voor een goed noodstroom systeem, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Computers en apparatuur blijven gewoon werken, waardoor er geen data verloren gaat.

Gebruikersrechten voor medewerkers

Daarnaast is het slim om gebruik te maken van gebruikersrechten voor medewerkers. Niet alle medewerkers hoeven toegang te hebben tot alle data. Gebruikersrechten helpen je om bepaalde gevoelige data alleen beschikbaar te maken voor relevante afdeling of personen. Je kunt je harde schijven versleutelen of bepaalde functies in software blokkeren. Doordat alleen de relevante personen toegang hebben, wordt de kans op corruptie of verlies van data een stuk kleiner.

admin

Reacties zijn gesloten.