Hoe werkt wifi precies?

Hoe werkt wifi precies?

Dit artikel gaat over wifi. Er wordt veel gesproken over wifi en het wordt veel gebruikt, maar hoe werkt het precies. We sluiten af met het bespreken van netwerkcomponenten, inclusief een point-to-point bundel.

Wat is wifi

Wifi is draadloos ethernet. Het internet komt een bedrijf/woning binnen via een router. Daarop kunnen ethernetkabels worden aangesloten. Ook draadloos is mogelijk. Voor die draadloze transmissie worden radiosignalen gebruikt. Die hebben in dit geval een relatief kort bereik. Wifi is meer een marketingnaam. De officiële aanduiding is IEEE 802.11. Bij IEEE 802.11 praten we momenteel over zes verschillende modulatietechnieken, die allemaal hetzelfde datacommunicatieprotocol gebruiken. Zo’n protocol is een afspraak over hoe gegevens worden uitgewisseld, die losstaat van de inhoud van de gegevens.

Hoe werkt een wifi-netwerk

Als het wifi van een apparaat is aangezet, dat betekent dat het via wifi kan communiceren, en het is binnen het bereik van een zogenoemd toegangspunt, dan wordt een verbinding als het ware voor communicatie klaargezet. Op het scherm van een smartphone zie je dan een symbooltje verschijnen, die dat aangeeft. Praten we bijvoorbeeld over een email verzenden, dan bereiden we dat op een smartphone voor. Als we op zenden drukken, dan wordt het bericht in pakketjes opgedeeld en naar het toegangspunt gestuurd, en vandaar gaan die door. Alle pakketjes bevatten de adresinformatie en komen onafhankelijk van elkaar bij de bestemming aan.

Netwerkcomponenten

In het voorgaande noemden we al twee netwerkcomponenten, namelijk de router en het toegangspunt. De router vormt de scheiding tussen het externe en interne internet. Op een router kunnen normaliter vaste ethernet-verbindingen worden aangesloten en deze biedt ook wifi-toegang. Een router kan dus ook een toegangspunt zijn. Omgekeerd hoeft dat niet te gelden. Een toegangspunt kan ook niet meer zijn dan dat: een wifi-toegangspunt tot het bekabelde netwerk. Als er op een bepaalde plek van een gebouw of terrein geen wifi-bereik is en men kan of wil er geen kabel naar toe trekken om er een toegangspunt te plaatsen, dan kan er ergens een wifi-repeater worden geïnstalleerd om het bereik van een toegangspunt te verlengen. Als we ergens een subnetwerk willen hebben en dat draadloos op het hoofdnetwerk willen aansluiten, dan kan men een paar zogenoemde bundels een point-to-point verbinding maken. Dat is geen standaard wifi. Een draadloze point-to-point verbinding kan een veel langere afstand overbruggen dan wifi.

Benieuwd naar de mogelijkheden van ICT oplossingen? Klik hier.

admin

Reacties zijn gesloten.