PWA: een app en mobiele pagina in één

PWA: een app en mobiele pagina in één

Veel mensen verkiezen een mobiele website boven een app. Tegenwoordig zie je ook niet veel webpagina’s meer die niet op de smartphone te bedienen zijn. En als men dan toch een app installeert, worden daar veel van weer van de telefoon gehaald. Reden? Het vraagt teveel geheugen. Aan de andere kant: we besteden wel met z’n allen meer tijd op een mobiele app dan op een mobiele website.

Er is een gulden middenweg en die het: Progressive Web App, kortweg PWA. Een PWA heeft alle voordelen van de zogeheten native app, die je installeert op je mobiel. Maar het is verwerkt in een mobiele webpagina.

Wat is een PWA?

Een Progressive Web App (PWA) is een mobiele versie van een website die je op je smartphone kunt gebruiken. Deze kun je – net als een app – ook toevoegen aan je startscherm. Wanneer je de PWA bezoekt krijg je namelijk een keuze of je het wil op slaan op je homescreen. Kies je voor ‘ja’? Dan krijg je een icoontje op je scherm. Handig! En verder heeft het alle functies die de website ook heeft. Maar wat je bij een site niet hebt en bij de Progressive Web App wel is dat je push notificaties kunt ontvangen.

Een ‘gewone’ website die je bezoekt op je smartphone heeft geen toegang tot de hardware van je telefoon. Zoals de camera of GPS. Die toegang heeft een PWA wel en dat biedt voor de gebruiker ook weer gebruiksvriendelijkheid. En die gebruiksvriendelijkheid zet een mooie stap in de richting van het behalen van conversies. Denk aan het kopen van een product of die offerte aanvragen.

PWA, native app en een website: de verschillen

Een website kun je bezoeken via je browser. Daarvoor ben je dan ook afhankelijk van een internetconnectie. En hoewel de meeste sites tegenwoordig prima te gebruiken zijn op de sites, ook veel zijn dat ook niet. Als de website niet lekker werkt, dan gaan gebruikers weg. Zowel op desktop als op mobiel. Dat wil je natuurlijk niet als eigenaar van de betreffende site.

Een native app is een software welke je downloadt uit de app store welke hoort bij je besturingssysteem. Bij een native app kun je ook notificaties ontvangen, net zoals bij de PWA. Een internetconnectie heb je niet altijd nodig, al is dat vaak wel handig bij een native app. Je zult toch ook updates willen ontvangen voor de beste gebruikerservaring. Een Progressive Web App zit daar dus precies middenin, omdat je het onder andere offline kunt gebruiken. Hieronder alle voordelen.

Voordelen Progressive Web App

  • Downloaden is niet nodig. Dat bespaart opslaggeheugen (en data)
  • Het heeft alle functionaliteiten van een native app
  • Optimale gebruikerservaring
  • Goed voor SEO en conversies (de app wordt ook gezien door Google)
  • Werkt ook offline
  • Klein. Een native app neemt veel meer ruimte in beslag.

PWA bouwen?

Wil je ook zo’n PWA hebben voor jouw bedrijf of organisatie? Dan is er altijd een ontwikkelaar bij jou in de regio die je daarmee kan en wil helpen. Je kunt nauw met hem of haar samenwerken en samen zoeken naar de beste opties.

admin

Reacties zijn gesloten.