Snel groeien, wat vraagt dat van een bedrijf?

Snel groeien, wat vraagt dat van een bedrijf?

Snel groeiende bedrijven komen vaak voor een aantal uitdagingen te staan. Wat een jaar geleden perfect werkte, kan ineens niet meer zo goed werken en dan is een andere aanpak nodig. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te herkennen dat een bedrijf te groot begint te worden voor een bepaalde manier van werken. Ook het management ontkomt bij een groeiend bedrijf niet aan veranderingen. Het is van cruciaal belang ervoor te zorgen dat de stappen die vandaag gezet worden niet voor nieuwe problemen zorgen in de toekomst. Effectief leiderschap is de basis voor een stabiele groei en continuïteit in de bedrijfsvoering.

Marktonderzoek

Als het bedrijf start, heeft er voorafgaand aan de start gedegen marktonderzoek plaatsgevonden. Het bedrijf heeft zich een positie in de markt verworven. Vervolgens groeit het bedrijf. Tijdens de groei concentreert het bedrijf zich minder op marktonderzoek en bestaat de kans dat startende concurrenten het beter doen en de verworven positie bedreigen. Het is belangrijk om tijdens de groei van het bedrijf de markt te blijven volgen en te investeren in ontwikkeling.

ICT bedrijf

Neem als voorbeeld een ICT bedrijf. Gestart als eenmanszaak en in 2 jaar een leidende positie in Etten-Leur en omgeving opgebouwd. Het werkt stapelt zich op en het bedrijf groeit. Nieuwe programmeurs worden aangenomen, een sales manager en een office manager komen erbij. Als klap op de vuurpijl verhuist het bedrijf naar een nieuw, groter kantoorpand. De oprichter, nu CEO, heeft geen echte business strategie, geen lange termijn planning en geen financieel plan. Het bedrijf blijft zich concentreren op de huidige producten, diensten en klanten. Ondertussen start er een nieuw ICT bedrijf in Etten-Leur. Dit bedrijf komt met nieuwe producten en diensten en de klanten stappen massaal over naar het nieuwe bedrijf.

Meerjarenplanning

Om bovenstaande scenario te voorkomen, is het belangrijk om tijdens de groei van het bedrijf aandacht te blijven besteden aan een aantal zaken. Zorg bijvoorbeeld voor een meerjarenplanning. Dit is een grof idee waar het bedrijf in de komende jaren heen moet. Zorg voor een solide cash flow en financieel management. Voorraadbeheer en de contracten met leveranciers zijn hierbij van groot belang. Meegaan met een veranderende markt is essentieel om een goede positie in de markt te behouden. Waar het tijdens het opstarten van het bedrijf voornamelijk ging om de korte termijn en continu crisismanagement, gaat het in een groeiend bedrijf veel meer om controle. Het management moet zich focussen op het leiden van de werknemers en op het ontwikkelen van een business strategie. In plaats van elk probleem apart te zien, gaat het erom om systemen en procedures te ontwikkelen waarmee problemen voorkomen kunnen worden.

admin

Reacties zijn gesloten.